Bescherming tegen Ransomware Het belang van immutable Back ups (1)

Bescherming tegen Ransomware: Het belang van immutable back-ups.

8 november 2023

In de hedendaagse digitale wereld lijkt het niet langer een kwestie van "of," maar eerder "wanneer" je slachtoffer wordt van ransomware. Het nieuws staat vol met berichten over steeds meer bedrijven die kwetsbaar zijn voor cybercriminelen, ongeacht hun sector, of het nu gaat om productiebedrijven, overheidsinstellingen of zorginstellingen. De gevolgen van cybercriminaliteit kunnen enorm zijn, variërend van downtime tot ernstige reputatieschade. Maar hoe kun je ervoor zorgen dat de schade beperkt blijft en je bedrijf snel weer op de rails komt?

Bescherming van Cruciale Bedrijfsdata

Het belang van je data is moeilijk te overschatten. Als je data niet beschikbaar is of gedeeltelijk ontoegankelijk wordt gemaakt, kan dit directe gevolgen hebben voor je bedrijf. Het is daarom cruciaal om ervoor te zorgen dat je data op de juiste manier beschermd is. Wanneer kwaadwillende personen toegang krijgen tot je bedrijfsgegevens, kan dit aanzienlijke schade veroorzaken. Een oplossing die hierbij kan helpen, is het gebruik van immutable back-ups.

De Dreiging van Losgeldbetalingen

Het versleutelen of verwijderen van data plaatst een organisatie in een benarde positie. Wat moet je doen als je niet kunt inschatten hoeveel schade aan je bedrijf is toegebracht? In sommige gevallen kiezen bedrijven ervoor om het gevraagde losgeld daadwerkelijk te betalen. Dit kan gebeuren als de hersteltijd te lang zou zijn of als zelfs de back-up geëncrypteerd is.

Immutable Back-ups als Verdediging

Opvallend genoeg worden back-ups steeds vaker het doelwit van geavanceerde ransomware-aanvallen. Terwijl eerdere aanvallen gericht waren op het versleutelen of verwijderen van gegevens, richten aanvallers zich nu specifiek op het uitschakelen van de mogelijkheid tot herstel door de back-ups aan te vallen.

De Kracht van Immutable Back-ups

Hier komt het concept van "immutable" back-ups om de hoek kijken. Door gebruik te maken van zulke back-ups, voeg je een extra laag van veiligheid toe aan je gegevensbeschermingsstrategie. Immutable betekent dat bestanden die in de back-up worden opgeslagen, niet meer gewijzigd of verwijderd kunnen worden. Als organisatie kun je zelfs vastleggen over welke periode de gegevens "immutable" moeten zijn. Hierdoor ben je er zeker van dat je gegevens veilig zijn en niet versleuteld kunnen worden. Dit verhoogt de integriteit van je gegevens, omdat niemand er meer iets aan kan veranderen.

Het Belang van Regelmatige Back-up Testing

Door gebruik te maken van immutable back-ups breng je je back-upplan naar een hoger niveau, of je nu gegevens lokaal opslaat of in de cloud. Het blijft echter van cruciaal belang om back-ups regelmatig te testen om ervoor te zorgen dat ze correct werken en snel herstel mogelijk is.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl