BLOG POSTS JUNI (1)

Disaster Recovery as a Service (DRaaS)

28 juni 2023

Ontdek hoe Disaster Recovery as a Service (DRaaS) bedrijven helpt bij het plannen, testen en uitvoeren van een uitgebreid DR-plan. Lees hoe een externe serviceprovider een replica van de productieomgeving naar een veilige offsite-locatie stuurt, zodat bedrijven snel kunnen overschakelen in geval van calamiteiten. Leer hoe een betrouwbare serviceprovider essentiële ondersteuning biedt voor een soepele uitvoering van DR-processen en bedrijfscontinuïteit waarborgt.

DRaaS (Disaster Recovery as a Service) gaat verder dan alleen het herstellen van kapotte bestanden. Het omvat de inzet van een externe serviceprovider die ondersteuning biedt bij het plannen, testen en uitvoeren van een uitgebreid DR-plan. Hierbij wordt een replica van de volledige productieomgeving naar een veilige offsite-locatie gestuurd, meestal het datacenter van de provider, om te dienen als noodmaatregel in het geval van calamiteiten zoals natuurrampen, hardwareproblemen of cyberaanvallen. In geval van een probleem kan de productie snel worden overgeschakeld naar deze externe locatie. Zodra het primaire datacenter weer online is, kan de bedrijfsvoering veilig worden hervat, inclusief het overnemen van gegevenswijzigingen tijdens de failoverperiode. Een betrouwbare serviceprovider is van groot belang om een soepele uitvoering van deze processen te waarborgen.

Planning en Voorbereiding: Het Opstellen van een DR-plan

Een essentieel onderdeel van DRaaS is de hulp van de serviceprovider bij het opstellen van een robuust DR-plan. Dit omvat het identificeren van kritieke systemen en gegevens, het vaststellen van hersteltijd- en herstelpuntdoelstellingen (RTO's en RPO's), en het bepalen van de meest effectieve herstelstrategieën. Met de expertise van de serviceprovider kunnen bedrijven een gedetailleerd plan opstellen dat aangepast is aan hun specifieke behoeften en risicoprofiel.

Testen en Verifiëren: Het Belang van Reguliere DR-oefeningen

Om er zeker van te zijn dat het DR-plan effectief is, is het essentieel om regelmatig DR-oefeningen uit te voeren. Een ervaren serviceprovider zal helpen bij het plannen en uitvoeren van deze oefeningen, waarbij verschillende rampscenario's worden gesimuleerd om de reactietijd en de prestaties van het DR-systeem te evalueren. Door regelmatig te testen en te verifiëren, kunnen zwakke punten worden geïdentificeerd en verbeteringen worden aangebracht voordat zich daadwerkelijk een ramp voordoet.

Failover naar Offsite Locatie: Snelle Reactie op Calamiteiten 

Wanneer zich een noodsituatie voordoet, zoals een natuurramp, een hardwarestoring of een cyberaanval, kan de serviceprovider snel de failover naar de offsite-locatie initiëren. Dit houdt in dat de productieomgeving wordt omgeschakeld naar de replica in het veilige datacenter van de provider. Hierdoor kunnen bedrijven snel weer operationeel zijn, zelfs in het geval van een volledig uitval van het primaire systeem. Het vermogen om naadloos over te schakelen naar een alternatieve locatie minimaliseert de impact op de bedrijfscontinuïteit en de productiviteit van medewerkers.

Herstel en Terugkeer naar Normale Bedrijfsvoering 

Zodra de noodsituatie voorbij is en het primaire datacenter weer online is, kan de serviceprovider helpen bij het veilig terugbrengen van de bedrijfsvoering naar de normale situatie. Dit omvat het synchroniseren van de gegevenswijzigingen die tijdens de failoverperiode hebben plaatsgevonden, zodat er geen verlies van gegevens is. Met de ondersteuning van de serviceprovider kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun systemen naadloos worden hersteld en dat alle wijzigingen die tijdens de failoverperiode zijn gemaakt, correct worden verwerkt.

disaster recovery nextstep24

  Betrouwbare Ondersteuning van een Serviceprovider 

  Bij het implementeren van DRaaS is het cruciaal om samen te werken met een betrouwbare serviceprovider. Deze provider speelt een essentiële rol bij het waarborgen van een soepele uitvoering van het DR-plan, het bieden van technische expertise en het leveren van continue ondersteuning. Een ervaren serviceprovider zal nauw samenwerken met het bedrijf om ervoor te zorgen dat het DRaaS-proces goed geïmplementeerd en onderhouden wordt, waardoor bedrijven gemoedsrust hebben in geval van calamiteiten.

  Conclusie 

  DRaaS biedt uitgebreide bescherming en ondersteuning bij rampscenario's door het plannen, testen en uitvoeren van een robuust DR-plan met de hulp van een externe serviceprovider. Het stelt bedrijven in staat om snel over te schakelen naar een offsite-locatie in geval van noodsituaties, zoals natuurrampen, hardwareproblemen of cyberaanvallen. Met de juiste ondersteuning kunnen bedrijven ervoor zorgen dat hun bedrijfsvoering efficiënt wordt hersteld en dat gegevenswijzigingen tijdens de failoverperiode correct worden verwerkt. Door samen te werken met NextStep24 kan jij vertrouwen op een solide DRaaS-oplossing die jouw organisatie helpt bij het beschermen van kritieke systemen en het waarborgen van bedrijfscontinuïteit.

  > Bel mij terug

  Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

  > Contact

  NextStep24
  Overschieseweg 306
  3112 NC Schiedam

  Tel: +31 (0)10 3007890
  E-mail: info@nextstep24.nl