The Value of SOC as a service

The Value of SOC as a service

3 oktober 2023

Het huidige cybersecurity-landschap kan uitdagend zijn. Elk jaar nemen cyberaanvallen toe (50% van de organisaties leed in 2022 een inbreuk), het tekort aan vaardigheden blijft groeien, en hackers maken gebruik van nieuwe technieken en nieuwe criminele netwerken zoals ransomware-as-a-service om geavanceerde aanvallen uit te voeren.

Voor organisaties wordt het steeds moeilijker om veilig te blijven. Het intern beheren van een security operations center (SOC) is voor velen niet haalbaar. Hoewel een SOC veel voordelen heeft en een organisatie kan helpen haar beveiligingspositie te verbeteren door proactieve en reactieve maatregelen, vergt het intern beheren ervan te veel middelen en is het te kostbaar om te bouwen en te onderhouden.

Wat is SOC-as-a-Service?

SOC-als-een-Service (SOCaaS) is een beheerde SOC die wordt geleverd en beheerd door een derde partij. Een SOC, dat het centrale beveiligingscentrum van een organisatie is, speelt een cruciale rol in cybersecurity. Het bestaat uit mensen, technologie en processen die samenwerken om een organisatie te helpen bedreigingen te verminderen en de impact van aanvallen te beperken.

In een SOCaaS-situatie wordt de rol van een SOC overgenomen door een externe leverancier of derde partij, hetzij als een op zichzelf staande service of als onderdeel van een breder aanbod. Gartner noemt dit model een "Hybrid SOC-model" en stelt dat "de adoptie van dit model wordt gedreven door een tekort aan vaardigheden, expertise en personeel, algemene budgetbeperkingen, en de aanzienlijke kosten van 24/7 beveiligingsactiviteiten."

Verschil met MDR-oplossing

Hoewel SOCaaS en een MDR-oplossing vergelijkbare mogelijkheden delen - beide combineren technologie en het menselijke element - zijn het verschillende diensten. Terwijl SOCaaS detectie- en responsworkflows kan uitvoeren, heeft het een SIEM in het centrum, waardoor het breder is dan een MDR-oplossing. Een SOCaaS-leverancier biedt ook andere veelvoorkomende SOC-workflows, waaronder kwetsbaarheidsbeheer, EDR, threat intelligence en meer. Dit valt allemaal buiten de scope van een MDR-oplossing.

Identity access management, netwerkmonitoring en applicatiebeveiliging vallen echter buiten de scope van een SOCaaS.

Waarom Hebben Organisaties een SOCaaS Nodig? 

De gemiddelde kosten van slechts één SOC-analist bedragen zes cijfers, en Gartner raadt een interne bezetting van 10-12 analisten aan. Dat is een loonkostenpost die de meeste organisaties niet kunnen dragen. Deze kosten omvatten ook implementatie, infrastructuur en voortdurend beheer. En het beheer van een SOC is niet eenvoudig. Ponemon rapporteert dat vier van de vijf organisaties vinden dat het beheren van een SOC complex is. Het vinden van het juiste talent verergert de frustraties nog meer - 64% van de organisaties meldt een tekort aan cybersecuritytalent.

Organisaties van alle groottes kunnen profiteren van de mogelijkheden van een SOC, maar de realiteit is dat het creëren van een interne SOC geen realistisch doel is. Niet te vergeten de expertise die nodig is voor effectief beheer van een SOC, inclusief begrip van compliance, bedreigingsvectoren en incidentrespons. Organisaties kunnen niet zomaar geld tegen het probleem aan gooien en hopen dat het verdwijnt.

Voordelen van SOCaaS 

Naarmate een organisatie opties overweegt met betrekking tot haar beveiligingsinfrastructuur, is het belangrijk om naar de voordelen te kijken die een SOCaaS kan bieden:

 1. Vermindering van meldingsvermoeidheid door geavanceerde meldingsfiltratie.
 2. Rapportage en inzichten in threat intelligence.
 3. Zichtbaarheid van de threat lifecycle om de beveiligingspositie te verbeteren.
 4. Brede monitoring met aangepaste regels.
 5. Detectie en remediëring van bedreigingen.

Zoals hierboven vermeld, zou het intern realiseren van al deze componenten meerdere oplossingen, een team van analisten en veel geld en infrastructuur vereisen. De uitbestede versie bevat al deze voordelen (of varianten daarvan, afhankelijk van de aanbieder) tegen een meer betaalbare prijs.

Waar Moeten Organisaties Op Letten Bij Het Kiezen Van Een SOCaaS-Provider? 

Niet elke SOCaaS-provider is hetzelfde. Er zijn verschillende factoren om rekening mee te houden, zoals hoe ze een SOC beheren, de technologie die ze bieden en hun mate van betrokkenheid bij jouw organisatie. Elke organisatie heeft verschillende zakelijke en beveiligingsdoelen, dus het is belangrijk om een beveiligingsvolwassenheidsbeoordeling uit te voeren om jouw huidige en toekomstige behoeften te begrijpen. Aangezien elke SOCaaS verschillende diensten en prijspunten biedt, is informatie cruciaal om de juiste beslissing te nemen.

Over het algemeen zijn er echter enkele overwegingen waarmee je rekening moet houden bij het evalueren van SOCaaS-leveranciers, die vergelijkbaar zijn met de belangrijkste voordelen die hierboven zijn vermeld:

 1. Bieden ze 24x7 monitoring en threat detection?
 2. Kunnen ze helpen met nalevingsvoorschriften?
 3. Bieden ze kwetsbaarheidsbeheer?
 4. Is threat intelligence onderdeel van het aanbod?
 5. Hoe breed is de telemetrie en monitoring en hoe kan het worden aangepast?
 6. Wat is het rendement op investering en is het kostenefficiënt voor de behoeften van jouw organisatie?
 7. Kan de SOCaaS zich aanpassen en schalen naarmate jouw bedrijfs- en beveiligingsbehoeften veranderen?

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming