wetgeving-nis2.

NIS2-wetgeving: Een Diepere Duik in Cybersecurity

7 februari

Met de voortdurende evolutie van technologie en de groeiende afhankelijkheid van digitale systemen, is cybersecurity een steeds urgenter thema geworden. Om deze groeiende dreiging het hoofd te bieden, heeft de Europese Unie (EU) besloten om haar cybersecuritywetgeving te versterken met de nieuwe Network and Information Systems Directive 2 (NIS2). In deze blog zullen we een diepere duik nemen in wat deze wetgeving inhoudt en wat het betekent voor bedrijven en burgers in de EU.

Achtergrond van NIS2

NIS2 is de opvolger van de oorspronkelijke NIS-richtlijn die in 2016 werd ingevoerd. De nieuwe wetgeving is ontworpen om de weerbaarheid van de EU tegen cyberaanvallen te versterken en de samenwerking tussen lidstaten te bevorderen. Met de steeds geavanceerdere cyberdreigingen en de groei van het Internet of Things (IoT), was een herziening van de wetgeving noodzakelijk om te zorgen voor een effectieve bescherming van vitale infrastructuren en digitale diensten.

Belangrijkste kenmerken van NIS2:

Uitbreiding van scope:

NIS2 breidt de reikwijdte van de oorspronkelijke wetgeving uit naar nieuwe sectoren, waaronder de gezondheidszorg, transport en de levering van drinkwater. Hierdoor vallen meer cruciale diensten onder de regelgeving, wat de algehele cyberweerbaarheid van de EU vergroot.

Risicogebaseerde aanpak:

De nieuwe wetgeving introduceert een risicogebaseerde aanpak, waarbij bedrijven verplicht zijn om passende maatregelen te nemen op basis van het risiconiveau dat ze lopen. Dit zorgt voor een meer flexibele benadering en maakt het mogelijk om gerichter te reageren op specifieke dreigingen.

Meldplicht en samenwerking:

Onder NIS2 zijn bedrijven verplicht om ernstige cyberincidenten direct te melden bij de bevoegde nationale autoriteiten. Daarnaast wordt de samenwerking tussen lidstaten versterkt, waardoor informatie-uitwisseling sneller en effectiever kan plaatsvinden.

Cybersecuritycultuur bevorderen:

De wetgeving moedigt een proactieve cybersecuritycultuur aan door het delen van best practices, het stimuleren van opleidingen en het bevorderen van bewustzijn binnen organisaties. Dit draagt bij aan een algehele verhoging van het cybersecurityniveau in de EU.

Impact op bedrijven en burgers:

Voor bedrijven betekent de NIS2-wetgeving een toename van de verantwoordelijkheid wat betreft cybersecuritymaatregelen en de melding van incidenten. Het implementeren van robuuste beveiligingsmaatregelen en het ontwikkelen van een proactieve benadering zijn essentieel om aan de nieuwe vereisten te voldoen.

Voor burgers betekent NIS2 een verhoogde garantie voor de bescherming van vitale diensten en een meer gestroomlijnde respons op cyberincidenten. Het bewustzijn van cybersecurity en de impact ervan op het dagelijks leven zal waarschijnlijk toenemen, wat gunstig is voor het algemene digitale welzijn van de samenleving.

Conclusie

De NIS2-wetgeving markeert een belangrijke stap voorwaarts in de bescherming van de Europese digitale ruimte tegen toenemende cyberdreigingen. Terwijl bedrijven zich moeten aanpassen aan de nieuwe eisen, mogen we niet uit het oog verliezen dat een gezamenlijke inspanning nodig is om de algehele cyberweerbaarheid te vergroten. Door te investeren in cybersecuritymaatregelen en samen te werken op nationaal en Europees niveau, kunnen we een sterker en veiliger digitaal landschap creëren voor de toekomst.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl