Bijna 900.000 Nederlanders liepen online oplichting op tijdens Black Friday en Cyber Monday

Bijna 900.000 Nederlanders liepen online oplichting op tijdens Black Friday en Cyber Monday

23 november 2023

In recent onderzoek uitgevoerd door NordVPN blijkt dat bijna 25% van de Nederlanders ooit het slachtoffer is geworden van online oplichting tijdens het winkelen. Opmerkelijk is dat elke vijfde persoon die ooit is opgelicht, dit heeft ervaren tijdens Black Friday of Cyber Monday, wat resulteert in ongeveer 900.000 Nederlandse slachtoffers.

Vooruitlopend op Black Friday richten cybercriminelen zich op een derde van de Nederlandse bevolking die van plan is te profiteren van de deals tijdens het evenement. Hoewel 30% van de Nederlandse shoppers aangeeft te willen profiteren van Cyber Monday, Black Friday of kerstsales (5% minder dan vorig jaar), moet 43% nog beslissen.

Cybersecurity-expert Adrianus Warmenhoven van NordVPN waarschuwt: "We hebben in het verleden gezien dat cybercriminelen extra actief zijn tijdens het winkelseizoen, dus de 6 miljoen Nederlanders die dit jaar van plan zijn om van de deals te profiteren, moeten op hun hoede zijn."

Een verontrustende bevinding is dat maar liefst 90% van de Nederlanders bereid is om enkele persoonlijke gegevens af te staan voor een bonus, korting of gratis dienst. Dit is een lichte stijging ten opzichte van het vorige jaar. Voor degenen die eerder het slachtoffer zijn geweest van online oplichting, stijgt dit percentage zelfs tot bijna 92%.

Het onderzoek onthult ook dat 4% van de ondervraagde Nederlandse online shoppers bereid is hun creditcardgegevens te delen, 2% hun burgerservicenummer en 9% zelfs hun werklocatie. Opmerkelijk is dat 6% de naam van hun kinderen zou onthullen om een betere deal te krijgen.

Om zichzelf te beschermen tegen online oplichting, adviseert NordVPN:

  1. Geef nooit meer informatie dan nodig is bij online transacties.
  2. Controleer altijd de juistheid van de URL om vervalsingen te voorkomen.
  3. Wees voorzichtig met verkorte URL's en controleer de website handmatig.
  4. Vermijd online winkelen op openbare wifi en gebruik indien nodig een VPN.
  5. Gebruik tools zoals NordVPN's Threat Protection om verdachte websites te detecteren.
  6. Houd bankafschriften nauwlettend in de gaten om verdachte transacties snel te identificeren.

Met Black Friday en Cyber Monday in het vooruitzicht is het essentieel voor Nederlandse consumenten om alert te zijn en zichzelf te beschermen tegen potentiële online bedreigingen.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming