3-2-1 regel

De 3-2-1 Backup Regel Uitgelegd

5 maart 2024

Data-rampen zijn helaas bijna onvermijdelijk, maar met een doordachte backupstrategie kunnen de schadelijke gevolgen ervan effectief worden tegengegaan. Het Cybersecurity and Infrastructure Security Agency (CISA) van de Amerikaanse overheid staat bekend als een leidende organisatie op dit gebied en beveelt ten zeerste aan om de 3-2-1 backupstrategie te volgen. Door deze regel te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw gegevens veilig en goed bewaard blijven.

Wat is de 3-2-1 backupregel?

De 3-2-1 back-upregel is een cruciale richtlijn voor gegevensbescherming, waarbij het essentieel is om minimaal drie kopieën van uw gegevens te hebben. Het unieke aspect van deze regel is dat twee van deze back-ups moeten worden opgeslagen op verschillende soorten media, terwijl ten minste één back-up offsite of in de cloud moet worden gehouden.

In feite draait het allemaal om het principe van diversificatie en veerkracht. Door uw gegevens op meerdere locaties en op verschillende opslagmedia te bewaren, vermindert u het risico van gegevensverlies als gevolg van uiteenlopende oorzaken, variërend van hardwarestoringen tot softwareproblemen en zelfs onverwachte natuurrampen.

De kerngedachte achter de 3-2-1 back-upregel is om een solide failover-mechanisme te creëren. Als er om welke reden dan ook een back-up uitvalt, bieden de andere kopieën een betrouwbare bron om kritieke gegevens te herstellen. Deze benadering is van vitaal belang voor zowel bedrijven als individuen, omdat het de integriteit en beschikbaarheid van gegevens waarborgt, zelfs te midden van onvoorziene gebeurtenissen.

Voordelen van de 3-2-1 backupregel

De 3-2-1 backupregel biedt een reeks voordelen die van onschatbare waarde zijn voor de continuïteit van bedrijfsactiviteiten. Enkele van de significante voordelen zijn:

Redundantie in Locaties:

Door de 3-2-1 backupstrategie te hanteren, verspreidt u uw back-ups over diverse locaties. Dit voorkomt dat een enkele calamiteit op één plek al uw back-upbronnen uitwist, waardoor er een robuuste beschermingslaag ontstaat.

Onafhankelijkheid van Enkele Back-ups:

Deze regel zorgt ervoor dat u niet volledig afhankelijk bent van slechts één back-up. In het geval dat een back-up beschadigd raakt of verloren gaat, blijft u nog steeds in het bezit van het origineel en minstens één extra kopie van uw gegevens.

Verhoogde Gegevensbescherming:

De diversificatie van back-ups volgens de 3-2-1 regel draagt bij aan een verhoogd niveau van gegevensbescherming. Dit waarborgt niet alleen de beschikbaarheid van gegevens wanneer nodig, maar versterkt ook de algehele bescherming van kritieke bedrijfsgegevens, waardoor de continuïteit van bedrijfsactiviteiten wordt verzekerd.

Hoe werkt een 3-2-1 backupstrategie?

Drie Kopieën in Totaal:

De 3-2-1 backupstrategie vereist dat u niet één, niet twee, maar drie kopieën van uw gegevens maakt. Naast het origineel produceert u twee extra exemplaren. Deze drie kopieën fungeren als een drievoudige waarborg voor het behoud van uw waardevolle gegevens.

Diversiteit in Twee Media:

Om extra veiligheid te waarborgen, moeten uw back-ups worden opgeslagen op twee verschillende soorten media. Hiermee wordt bedoeld dat u niet afhankelijk moet zijn van slechts één opslagmethode. Een verstandige keuze is bijvoorbeeld het combineren van lokale opslag, zoals externe harde schijven, met cloudopslag. Deze diversificatie minimaliseert het risico dat beide kopieën tegelijkertijd ontoegankelijk worden.

Één Offsite Kopie:

Een cruciaal element van de 3-2-1 backupstrategie is het bewaren van ten minste één kopie op een externe locatie. Dit biedt bescherming tegen fysieke calamiteiten op de primaire locatie, zoals brand of overstromingen. Cloudback-up is een populaire keuze voor deze offsite kopie vanwege de inherent externe aard. Alternatieven kunnen echter ook een externe server of een fysieke harde schijf op een andere locatie omvatten.

Voordelen van de 3-2-1 Back-upstrategie:

Eenvoudige en Onthoudbare Methode:

De 3-2-1 back-upregel blinkt uit in eenvoud en is gemakkelijk te onthouden. Deze toegankelijkheid maakt het voor organisaties en individuen haalbaar om effectief een consistente back-uppraktijk te handhaven.

Beproefde Methode voor Organisaties:

Deze back-upstrategie heeft zich bewezen als een betrouwbare methode die organisaties kunnen volgen. De brede acceptatie ervan in de branche getuigt van de effectiviteit in het beschermen van gegevens.

Beperking van Negatieve Effecten bij Gegevensverlies:

De 3-2-1 back-upregel beperkt effectief de schadelijke gevolgen van gegevensverlies, met name als een van de back-uplocaties niet beschikbaar is. Dit vergroot de kans op een succesvolle gegevensherstelinspanning.

Vertrouwen op Meerdere Betrouwbare Back-ups:

Uiteindelijk draait het bij de 3-2-1 back-up om het hebben van meerdere betrouwbare back-ups. Dit creëert een fundament van vertrouwen in de beschikbaarheid en behoud van kritieke gegevens.

Tips voor een Effectieve 3-2-1 Back-upstrategie:

Vermijd Plaatsing op Dezelfde Machine:

Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat de twee extra kopieën van uw gegevens niet op dezelfde machine worden geplaatst als de originele kopie. Het vermijden van deze situatie vermindert het risico op gegevensverlies als gevolg van schade aan de machine. Voor een versterkte gegevensbescherming en diversificatie is het raadzaam de back-upkopieën op volledig gescheiden machines te plaatsen.

Overweeg Back-ups van Uw Onsite Back-up:

Om de bescherming van uw gegevens te vergroten, kunt u overwegen om een back-up te maken van uw on-site back-up. Dit voegt een extra laag redundantie toe, waardoor de kans op het veiligstellen van cruciale gegevens wordt gemaximaliseerd. Bijvoorbeeld, het maken van een aparte back-up van uw NAS kan extra zekerheid bieden.

Minimaliseer Cloud-Opslag en -Kosten:

Cloudopslag kan kostbaar zijn, vooral bij grote hoeveelheden gegevens. Om kosten te beheersen, identificeer kritieke informatie en stuur alleen het essentiële naar de cloud. Door selectief te zijn in wat wordt opgeslagen, kunt u zowel kosten als opslagruimte minimaliseren.

Gebruik Bestandsback-ups voor Optimalisatie:

Overweeg het gebruik van bestandsback-ups als onderdeel van uw strategie. In vergelijking met image-back-ups nemen bestandsback-ups minder opslagruimte in beslag en kunnen kosteneffectiever zijn. Dit optimaliseert uw back-ups, waarbij alleen de essentiële bestanden worden bewaard om de cruciale gegevens van uw organisatie veilig te stellen.

Het implementeren van deze tips zal uw 3-2-1 back-upstrategie verder verfijnen en aanpassen aan de specifieke behoeften van uw bedrijf, waardoor u een robuuste gegevensbescherming realiseert.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming