datalek

Hacker lekt 35 miljoen LinkedIn-gebruikersgegevens

9 november 2023

Een hacker heeft onlangs persoonlijke informatie van meer dan 35 miljoen LinkedIn-gebruikers gelekt. De hacker, die eerder al databases van InfraGard en Twitter openbaar maakte, heeft de gegevens in twee delen vrijgegeven. Het eerste deel bevatte 5 miljoen gebruikersgegevens, terwijl het tweede deel maar liefst 35 miljoen records bevatte.

Wat is er gebeurd?

De hacker, die zichzelf USDoD noemt, heeft de LinkedIn-database gelekt, die nu online te vinden is op het beruchte cybercrime- en hackerplatform, Breach Forums. Dit is niet de eerste keer dat USDoD zich schuldig maakt aan dergelijke activiteiten; hij heeft vorig jaar de beveiligingsinfrastructuur van de FBI, InfraGard, geschonden en de persoonlijke gegevens van 87.000 leden openbaar gemaakt.

Wat staat er in de gelekte gegevens?

De gelekte LinkedIn-gegevens bestaan voornamelijk uit publiekelijk beschikbare informatie van LinkedIn-profielen, waaronder volledige namen en profielbiografieën. Gelukkig bevat de gelekte data geen wachtwoorden, maar er zijn wel miljoenen e-mailadressen te vinden. Een screenshot onthult dat de gelekte e-mailadressen behoren tot hooggeplaatste Amerikaanse overheidsfunctionarissen en instellingen, en er zijn ook e-mailadressen van verschillende overheidsinstanties wereldwijd geïdentificeerd.

Hoe kun je jezelf beschermen?

Het goede nieuws is dat je zelf kunt controleren of jouw e-mailadres is opgenomen in deze gelekte database en andere datalekken. Verschillende websites en diensten bieden deze mogelijkheid. Een bekende optie is de website "Have I Been Pwned" van Troy Hunt, waar je je e-mailadres kunt invoeren om te zien of het voorkomt in bekende datalekken. Er zijn ook andere vergelijkbare diensten beschikbaar. Door deze diensten te gebruiken, kun je zelf controleren of jouw e-mailadres mogelijk is blootgesteld aan potentiële risico's als gevolg van datalekken. Het is een handige stap om te weten of jouw persoonlijke gegevens veilig zijn op het internet.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl