Dit zijn de vijf grootste securityrisicos bij thuiswerken

Dit zijn de vijf grootste securityrisicos bij thuiswerken

11 juli 2023

Met de opkomst van het thuiswerken en de verschuiving naar hybride werkomgevingen is het aantal werknemers dat op afstand werkt aanzienlijk toegenomen. Deze ontwikkeling brengt echter ook een flinke toename van beveiligingsrisico's met zich mee. Gebrek aan communicatie, het gebruik van persoonlijke apparaten en onveilige werkomgevingen behoren tot de belangrijkste oorzaken van deze risico's. 

Het is daarom van essentieel belang om werknemers bewust te maken van deze risico's en hen te helpen deze te beperken. Hieronder vindt u vijf belangrijke beveiligingsrisico's bij het thuiswerken en enkele eenvoudige tips en oplossingen om deze risico's te verminderen. Door medewerkers bewust te maken van de risico's, kunnen ze veilig en productief werken, zelfs op afstand.

VIJF RISICO's

  1. Onvoldoende beveiligde thuiswerkplekken: Doordat steeds meer werknemers vanuit huis werken, krijgen cybercriminelen meer mogelijkheden om aan te vallen. Om te voorkomen dat criminelen toegang krijgen tot bedrijfsgegevens, moeten organisaties endpoints, netwerken en software beter beveiligen. Het kan echter moeilijk zijn voor beveiligingsteams om volledig toezicht te houden, aangezien niet alle gebruikte technologie door hen kan worden gecontroleerd. Onvoldoende beveiligde thuiswerkplekken kunnen leiden tot diefstal van bedrijfsgegevens.
  2. Social engineering en phishing: Het werken op afstand vergroot de afhankelijkheid van digitale communicatie, waardoor werknemers meer blootgesteld zijn aan phishingaanvallen. Cybercriminelen maken gebruik van e-mail om gerichte phishingaanvallen uit te voeren, waarbij werknemers vaak onbedoeld klikken op kwaadaardige links of bijlagen. Het gebrek aan directe communicatie met collega's maakt het moeilijker om informatie te verifiëren en verhoogt het risico op phishingincidenten.
  3. Nieuwe communicatie- en samenwerkingstools: Met het wegvallen van face-to-face-communicatie zijn er nieuwe digitale tools geïntroduceerd, zoals Slack en Zoom, om de communicatie en samenwerking op afstand mogelijk te maken. Hoewel deze tools handig zijn, bieden ze ook nieuwe kansen voor cybercriminelen om aanvallen uit te voeren en informatie te verzamelen voor toekomstige aanvallen, waaronder social engineering.
  4. Bring-your-own-device (BYOD): Veel werknemers gebruiken hun eigen laptops of smartphones voor werkdoeleinden wanneer er niet genoeg bedrijfsapparaten beschikbaar zijn. Dit brengt risico's met zich mee, omdat IT-afdelingen mogelijk geen volledige controle hebben over deze persoonlijke apparaten en niet kunnen garanderen dat ze de juiste beveiligingsmaatregelen hebben getroffen.
  5. Toenemende kwetsbaarheid van werknemers: De veranderende werkomstandigheden maken werknemers kwetsbaarder voor beveiligingsproblemen. Een gebrek aan aandacht voor beveiligingsrichtlijnen verhoogt het risico op fouten en maakt werknemers een doelwit voor aanvallers. Tijdens de implementatiefase van nieuwe tools klikken bijvoorbeeld veel werknemers op phishingmails die inspelen op actuele kwesties. Aanvallers maken gebruik van deze kwetsbaarheid door manipulatieve aanvallen via telefoon, sms of e-mail uit te voeren.

Hoewel werknemers zich misschien veilig voelen tijdens het thuiswerken, maken cybercriminelen gebruik van deze situatie en voeren ze doelgerichte aanvallen uit via werknemers om toegang te krijgen tot bedrijfssystemen. Het is van cruciaal belang dat organisaties hun werknemers bewust maken van de beveiligingsrisico's van thuiswerken, zodat ze zich bewust zijn van bedreigingen en er adequaat op kunnen reageren.

Menselijke beveiligings-
maatregelen 

Het is essentieel dat bedrijven de nieuwe risico's die gepaard gaan met thuiswerken en hybride werken aanpakken. Hoewel een MDR oplossing de oplossing, is het nog belangrijker om een sterke menselijke beveiliging op te bouwen en te versterken. Dit geldt zowel voor werknemers op kantoor als thuis. Zorg ervoor dat werknemers op de hoogte zijn van de volgende tips voor veilig thuiswerken:

  1. Verifieer informatie en verzoeken: Als een project of informatie nieuw is of als een verzoek ongebruikelijk lijkt, bel dan een manager of collega om de legitimiteit te verifiëren.
  2. Houd alles up-to-date en volg de instructies van IT- en beveiligingsteams op.
  3. Bewaar documenten en opslagapparaten op een veilige plek waar familie en gasten geen toegang toe hebben.
  4. Vergrendel altijd het scherm of de computer wanneer u weg bent en voorkom dat anderen kunnen meekijken.
  5. Gebruik alleen een met een wachtwoord beveiligd wifi-netwerk en maak verbinding via een VPN om toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk. Gebruik alleen door de IT-afdeling goedgekeurde cloud-tools.
  6. Neem regelmatig deel aan cybersecurity-bewustzijnstrainingen om op de hoogte te blijven van de nieuwste dreigingen en ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity. Dit beschermt zowel bedrijven als individuen, zowel op kantoor als thuis.
  7. Sluit nooit ongecontroleerde externe opslagapparaten (zoals USB-sticks) aan op een werkapparaat.
  8. Vernietig vertrouwelijke of gevoelige documenten of maak ze onleesbaar voordat u ze weggooit.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl