10 meeste gevaren in de IT wereld en de oplossingen daarvoor (5)

Hackers dreigen persoonlijke gegevens van KNVB te lekken tenzij losgeld wordt betaald.

14 april 2023

Het begon allemaal toen de KNVB tien dagen geleden aankondigde dat ze slachtoffer waren geworden van een "cyberinbraak"

Er was weinig informatie beschikbaar over de aard van de aanval, maar het was duidelijk dat de aanvallers toegang hadden gekregen tot persoonlijke gegevens van medewerkers van de voetbalbond.

Maar nu, met nog maar twaalf dagen te gaan voordat de deadline van de aanvallers verloopt, heeft de KNVB meer slecht nieuws ontvangen. De criminele organisatie LockBit heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval opgeëist en dreigt de gestolen gegevens openbaar te maken als er geen losgeld wordt betaald.

LockBit is berucht in de cybercrime-wereld vanwege hun succesvolle ransomware-aanvallen. De naam verwijst naar de gijzelsoftware die ze verkopen op online fora en die door criminelen kan worden ingezet nadat ze een bedrijf hebben gehackt. De software versleutelt de systemen van het slachtoffer en vraagt vervolgens om een losgeldbetaling om de toegang te herstellen. Als het losgeld wordt betaald, krijgen de makers van LockBit automatisch een deel van de opbrengst.

De KNVB heeft aangegeven dat ze aangifte hebben gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens en dat ze niet van plan zijn om te betalen. Maar met de dreiging van het openbaar maken van gevoelige informatie, staan ze voor een moeilijke beslissing. Zullen ze toegeven aan de eisen van de aanvallers en het losgeld betalen, of zullen ze de risico's nemen en weigeren te betalen?

Wil jij als organisatie je dataprotectie op orde hebben? Kom doormiddel van de button hier beneden met ons in contact

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming