cyberafpersing en hacktivisme in 2023

Rapport onthult alarmerende stijging van cyberafpersing en hacktivisme in 2023

4 december 2023

Een recent verschenen rapport van Orange Cyberdefense, werpt een verontrustend licht op de toenemende dreiging van cybercriminaliteit in het afgelopen jaar. Hier zijn enkele opvallende bevindingen uit het rapport:

Stijging van Cyberafpersing Wereldwijd

Het aantal slachtoffers van cyberafpersing wereldwijd is het afgelopen jaar met maar liefst 46% gestegen, een recordhoogte. Opvallend is dat grote ondernemingen het vaakst het doelwit waren, met 40% van de gevallen. Met name organisaties met meer dan 10.000 werknemers zagen een gestage toename. Deze toename werd verder aangewakkerd door een specifieke dreigingsactor genaamd Cl0p, die in 2023 twee significante kwetsbaarheden exploiteerde. Kleine organisaties vormden 25% van alle slachtoffers, gevolgd door middelgrote bedrijven met 23%.

Hacks Blijven Domineren

Het rapport benadrukt dat hacks nog steeds de meest prominente dreiging vormen, met een stijging van 30% in geregistreerde 'events' ten opzichte van het voorgaande jaar. Van deze incidenten viel 19% onder de categorie bevestigde securityincidenten. Onder de cyberdreigingen was 'hacking' de grootste categorie, gevolgd door misbruik (16,6%) en malware (12,98%).

Maakindustrie het Vaakst Getroffen

De maakindustrie blijft het meest kwetsbaar, met 32,43% van alle geregistreerde incidenten. Detailhandel volgt op de tweede plaats met 21,73%, gevolgd door de dienstensector met 9,84%.

Toename van Aanvallen in Specifieke Regio's

Opmerkelijk is de aanzienlijke toename van slachtoffers in India (+97%), Oceanië (+73%) en Afrika (+70%) in vergelijking met het voorgaande jaar. Niettemin blijven grote Engelssprekende economieën het zwaarst getroffen, waarbij meer dan de helft (53%) van de slachtoffers hun hoofdkantoor in de Verenigde Staten heeft, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (6%) en Canada (5%).

Endpoints als Favoriet Doelwit

Apparaten van eindgebruikers vormden het meest voorkomende doelwit van cyberincidenten, met 27,7%. Servers volgden met 27,34%. Interne actoren waren verantwoordelijk voor 37,45% van alle incidenten, terwijl 43,6% van de aanvallen afkomstig was van externe actoren.

Opkomst van Hacktivisme

De afgelopen twee jaar hebben een opvallende stijging van hacktivisme met politieke of sociale motivatie laten zien. Het conflict in Oekraïne speelt een cruciale rol in deze trend, waar hacktivistische groepen die Rusland of Oekraïne steunen recordaantallen aanvallen uitvoerden, met name gericht op Oekraïne, Polen en Zweden. DDoS-aanvallen bleken het meest gebruikte wapen van hacktivisten. Europa was het doelwit van 85% van alle hacktivistische aanvallen in 2023, gevolgd door Noord-Amerika (7%) en het Midden-Oosten (3%).

Toename van Cognitieve Aanvallen

'Cognitieve aanvallen' winnen aan terrein, waarbij cyberaanvallen gericht zijn op het beïnvloeden van de publieke opinie in plaats van op het verstoren van systemen. Deze aanvallen hebben niet alleen impact op de digitale wereld maar kunnen ook fysieke gevolgen hebben, wat kan leiden tot een toename van geopolitieke conflicten. Het rapport benadrukt de groei van dergelijke aanvallen en hun potentiële invloed op de wereldwijde situatie.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming