on premise versus cloud server

On-premise versus Cloud Server

26 februari 2024

Bij het zoeken naar een nieuwe manier om bedrijfsgegevens en processen op te slaan, kunnen de diverse ICT-termen overweldigend zijn. In deze blog willen we graag uitleggen wat het verschil is tussen on-premise servers en cloud servers.

Het Grootste Verschil

Laten we beginnen met de basis. On-premise servers zijn feitelijk lokale servers, waar bedrijfsgegevens lokaal worden opgeslagen. Steeds meer bedrijven stappen echter over op de cloud, waar gegevens online worden opgeslagen. Hoewel het een onbekend terrein kan zijn, biedt de cloud ook voordelen, vooral op het gebied van veiligheid.

Veiligheid en Kosten

Bij het kiezen van de juiste serveroplossing spelen continuïteit, veiligheid en kosten een cruciale rol. Het veilig opslaan van bedrijfsgegevens tegen redelijke kosten is een prioriteit. Laten we dieper ingaan op on-premise servers en cloud servers, inclusief hun voor- en nadelen.

voordelen On-premise Server

Onafhankelijkheid van internet:

On-premise servers bieden snelle toegang tot grote bestanden zonder de noodzaak van een stabiele internetverbinding. Dit is vooral voordelig voor bedrijven met beperkte internetinfrastructuur.

Vertrouwdheid:

Het gebruik van lokale servers geeft een gevoel van controle en verantwoordelijkheid. Organisaties die al gewend zijn aan lokale servers zullen de vertrouwdheid van het beheer in eigen hand waarderen.

Gemakkelijke switch van IT-beheerder:

Directe toegang tot de server maakt het eenvoudig om van IT-beheerder te wisselen. Dit biedt flexibiliteit en snelheid bij het beheer van serverinstellingen.

Lokale werkplek efficiëntie:

Voor bedrijven waar de werkplekken zich lokaal bevinden en er regelmatig met grote (grafische) bestanden wordt gewerkt, zorgt de korte lijn naar de server voor efficiënter werken.

NADELEN On-premise Server

Trager bij thuis werken:

On-premise servers presteren mogelijk trager wanneer medewerkers vanuit huis werken of op externe locaties, wat de flexibiliteit kan beperken.

Veiligheidskwesties:

De meeste bedrijven missen datacenterfaciliteiten zoals noodstroomvoorzieningen en inbraakpreventie. Dit roept vragen op over de veiligheid van on-premise oplossingen in vergelijking met cloud-servers.

Minder schaalbaarheid:

On-premise oplossingen zijn minder flexibel bij schaalvergroting. Het toevoegen van serverruimte vereist mogelijk een nieuwe serveraanschaf, wat kostbaar kan zijn.

Hoge initiële investering:

Het opzetten van een on-premise server vereist een aanzienlijke eenmalige investering, naast fluctuerende kosten voor onderhoud en mogelijke storingen.

GESCHIKT VOOR: 
  • Organisaties met lokale werkplekken en specifieke eisen voor snelle toegang tot gegevens.
  • Situaties waarin specifieke software een on-premise server vereist.
  • Bedrijven met een instabiele internetverbinding.

VOORDELEN CLOUD SERVER

Schaalbaarheid:

Een cloud-oplossing past zich eenvoudig aan aan veranderingen in bedrijfsgrootte, waardoor het ideaal is voor groeiende of krimpende organisaties.

Locatieonafhankelijkheid:

Medewerkers kunnen overal werken, zolang er een goede internetverbinding is. Dit biedt flexibiliteit en ondersteunt moderne werkomgevingen.

Automatische updates:

Cloud-oplossingen worden automatisch bijgewerkt met de nieuwste beveiligingspatches en updates, waardoor de zorgen over verouderde systemen verminderen.

Flexibele kosten:

Kosten variëren op basis van gebruik, waardoor bedrijven alleen betalen voor wat ze nodig hebben. Dit maakt het gemakkelijk om op- en af te schalen.

NAdelen CLOUD SERVER

Keuze van leverancier:

De kwaliteit van een cloud-oplossing hangt sterk af van de gekozen serviceprovider. Het selecteren van een betrouwbare leverancier is van cruciaal belang.

Niet geschikt voor alle situaties:

In sommige gevallen, zoals bij de verwerking van zeer gevoelige informatie, kunnen cloud-oplossingen minder geschikt zijn. Private cloud-opties zijn dan een overweging.

Onderhoud nodig:

Hoewel minder frequent dan bij on-premise servers, is er nog steeds onderhoud nodig. Het is essentieel om duidelijke afspraken te maken met de cloud-dienstverlener.

GESCHIKT VOOR: 
  • Organisaties met meerdere vestigingen of veel onderweg zijnde medewerkers.
  • Situaties waarin locatie-onafhankelijk werken cruciaal is.
  • Organisaties die een totaaloplossing zoeken zonder intensief beheer.

De Juiste IT Oplossing

NextStep24 is specialist op het gebied dataprotectie en levert diensten en  IT-oplossingen die eenvoud, rust en kwaliteitsverbetering brengen in jouw organisatie. Maximale productintegratie, veiligheid en beschikbaarheid staan bij ons centraal, 24 uur per dag, 7 dagen in de week

Wil je meer weten over de beste oplossing voor jouw bedrijf? Neem gerust contact met ons op voor een persoonlijk gesprek.

© NextStep24 B.V.

> Kom in contact!

Laat je e-mailadres achter en wij nemen contact met je op! 

> Contact

NextStep24
Overschieseweg 306
3112 NC Schiedam

Tel: +31 (0)10 3007890
E-mail: info@nextstep24.nl

Webdesign: Online Beeldvorming